Electrician Nimi online Mock Test 2nd year questions Answers | Electrician ITI 2nd year Nimi Mock online Questions Answers for ITI online exam Hindi, English pdf

Electrician Nimi Mock Test 2nd year questions Answers in Hindi |Electrician ITI 2nd year Nimi Mock online Questions Answers Hindi, English pdf

iti50.com

CLICK- RESULT OF ITI Electrician (2021, 2022) for Annual & Semester pattern.

Nimi Mock Test Electrician
Question & Answer
pdf Download link
Nimi online Mock Test Electrican 2nd year
Volume I
Download link
Nimi online Mock Test Electrician 2nd year
Volume II
Download link

Electrician Nimi online Mock Test 2nd year Questions and Answers

Electrician ITI 2nd year NIMI online Mock Test Questions Answers for ITI Online exam.This is an important Nimi Mock Online Electrican Questions Answers for ITI 2nd year Electrician. NCVT Online CBT exam Electrician trade Questions Answers



Click:Nimi Mock Test Electrician 2nd year Employability skills >>>
1.Which rule is used to find direction of magnetic field? | िम्ुबकीय क्षेत्र की दिशा ज्ञात करनेके शलए ककस ननयम का उपयोग ककया जाता है?
a.Cork screw rule
कॉकक स्क्रूननयम
b. Right hand palm rule
िादहनेहाथ की हथेली का ननयम
c. Fleming’s left hand rule
फ्लेशम ंग केबाएंहाथ का ननयम
d. Fleming’s right hand rule
फ्लेशम ंग केिादहने हाथ का ननयम
Answer- d
2. What is the formula to calculate back emf of a D.C motor?
ईएमएफ की गणना करनेका सत्रू क्या है? एक डी.सी. मोटर?
a.Eb = V/IaRa Volts
Eb =v/IaRa वोल्ट
b.Eb = V x Ia Ra Volts
Eb = V x Ia Ra वोल््स
c. Eb = V – Ia Ra Volts
Eb = V – Ia Ra वोल््स
d.Eb = V + Ia Ra Volts
Eb = V + Ia Ra वोल््स
Answer- c
3. What is the formula for dynamically induced emf?
गनतशील रूप सेप्रेररत ईएमएफ केशलए सत्रू क्या है?
a.BLV volts
BLV वोल्ट
b.BL sinθ volts
BL sinθ वोल्ट
c. BLV sinθ volts
BLV sinθ वोल्ट
d.BLV cosθ volts
BLV cosθ वोल्ट
Answer- c
4. How many parallel paths in duplex lap winding of a 4 pole DC generator?
4 पोल डीसी जनरेटर के डुप्लेक्स लैप वाइंडड ंग मेंककतनेसमानांतर रास्क्तेहैं?
a.4
b.6
c.8
d.12
Answer- c
5.How interpoles are connected in a DC generator?
डीसी जनरेटर मेंइंटरपोल कै सेजुडेहोतेहैं?
a.In series with armature
आमेिर केसाथ श्रखंर ला में
b.In parallel with armature
आमेिर केसाथ समानांतर में
c.In series with shunt field
शंट फील्ड केसाथ श्रंखर ला में
d.In parallel with shunt field
शंट फील्ड केसाथ समानांतर में
Answer- a
6. Which are the two points that the brush contact resistance measured in D.C machines?
D.C मशीनों में, वेकौन सेिो त्रबिं ुहैंजो ब्रश संपकक प्रनतरोध को मापतेहैं?
a. Resistance between the opposite brushes
ववपरीत ब्रश केबीि प्रनतरोध
b. Resistance between brush and commutator raiser
ब्रश और कम्यटूेटर राइजर केबीि प्रनतरोध
c. Resistance between brush and commutator
ब्रश और कम्यटूेटर केबीि प्रनतरोध
d. Resistance between brush and armature conductors
ब्रश और आमिे र कं डक्टर केबीि प्रनतरोध
Answer- c
7. What is the name of the compound generator, if the shunt field is connected in parallel with armature?
कं पाउं ड जनरेटर का नाम क्या है, यदि शंट फील्ड आमिे र केसाथ समानांतर मेंजुडा हुआ है?
a. Long shunt compound
लॉन्ग शंट कं पाउं ड
b.Cumulative compound
संियी यौचगक
c. Differential compound
ववभेिक यौचगक
d. Short shunt compound
लघुशंट यौचगक
Answer- d
8.Why the armature core of a DC generator is laminated?
क्यों एक डीसी जनरेटर केआमिे र कोर पटशलत है?
a.Reduce the copper loss | ताम्र हानन को कम करें
b. Reduce the friction loss | घर्कण हानन को कम करें
c. Reduce the hysteresis loss | दहस्क्टैररसीस हानन को कम करें
d. Reduce the eddy current loss | भंवर धारा हानन को कम करें
Answer- d
9. Why armature resistance of a D.C generator is very low?
D.C जनरेटर का आमेिर प्रनतरोध बहुत कम क्यों है?
a. Reduce armature current
आमेिर धारा कम करें
b. Reduce armature voltage drop
आमिे र वोल्टेज ड्रॉप को कम करें
c. Run armature with less weight
कम वजन के साथ आमेिर िलाएं
d. Reduce the temperature of armature
आमिे र का तापमान कम करें
Answer- b
10.Why the D.C generator should run in clockwise direction only?
D.C जनरेटर को घडी की दिशा मेंही क्यों िलना िादहए?
a.Protect brushes from damage
ब्रश को नकु सान सेबिाएं
b. Protect the residual magnetism
अवशशष्ट िुंबकत्व की रक्षा करें
c.Avoid short circuit in armature
आमेिर मेंशॉटक सककक ट सेबिें
d. Avoid over loading of generator
जनरेटर अनतभाररत करनेसेबिें
Answer- b
11.What is the reason for DC generator fails to build up voltage?
डीसी जनरेटर केवोल्टेज का ननमाकण करनेमेंववफल होनेका क्या कारण है?
a.Loose brush contact
ढीलेब्रश संयोजन
b. Armature resistance is more
आमिे र प्रनतरोध अचधक है
c. Field resistance is above critical resistance
फील्ड प्रनतरोध रांनतक प्रनतरोध सेऊपर है
d. Prime mover is running at above rated speed
प्राइम मवू र रेटेड गनत सेऊपर िल रहा है
Answer- c
12. What is the name of generator, if its field is connected in parallel with armature?
जनरेटर का नाम क्या है, यदि इसका क्षेत्र आमेिर केसमानांतर जुडा हुआ है?
a. Shunt generator
शंट जनरेटर
b. Series generator
श्रेणी जनरेटर
c. Compound generator
यौचगक जनरेटर
d.Self excited generator
स्क्वयंउत्तेह्जत जनरेटर
Answer- a
13. What is the purpose of pole shoe in DC generator?
डीसी जनरेटर मेंपोल शूका उद्देश्य क्या है?
a. Reduce the air gap
एयर गैप को कम करें
b. Increase the field strength
क्षेत्र की ताकत बढाएं
c.Minimize the magnetic losses
िुंबकीय हाननयों को कम करें
d. Spread out flux uniformly in the air gap
एयर गैप मेंसमान रूप सेफ्लक्स को फै लाएं
Answer- d
14. Which material is used to make brush in generator?
जनरेटर मेंब्रश बनानेकेशलए ककस सामग्री का उपयोग ककया जाता है?
a. Steel and graphite
स्क्टील और ग्रेफाइट
b. Carbon and graphite
काबकन और ग्रेफाइट
c. Cast iron and graphite
ढलवांलोहा और ग्रेफाइट
d. Aluminium and graphite
एल्यमू ीननयम और ग्रेफाइट
Answer- b
15.Why DC generators are loosing their residual magnetism?
क्यों डीसी जनरेटर अपनेअवशशष्ट िुंबकत्व खो िेतेहैं?
a. Heavy short circuit in load
भार मेंभारी शॉटक सककक ट
b. Running without load continuously
त्रबना लोड केलगातार िल रहा है
c. Continuous running without break
त्रबना रुकेके लगातार िलना
d. Change of direction of rotation very often
रोटेशन की दिशा अक्सर बिलती है
Answer- d
16.How does the magnetic circuit complete through the yoke and poles in a generator?
एक जनरेटर मेंयोक और ध्रुव केमाध्यम सेिुंबकीय सककक ट कै सेपरूा होता है?
a. Field coils
क्षेत्र कंुडली
b. Armature core
आमिे र कोर
c. Laminated pole core
पटशलत पोल कोर
d.Winding conductors in armature
आमेिर में वाइंडड ंग कं डक्टर
Answer- b
17. Which type of D.C generator is used for arc welding?
आकक वेह्ल्डंग केशलए ककस प्रकार केD.C जनरेटर का उपयोग ककया जाता है?
a. Shunt generator
शंट जनरेटर
b. Series generator
श्रेणी जनरेटर
c. Differential compound generator
ववभेिक यौचगक जनरेटर
d. Cumulative compound generator
संियी यौचगक जनरेटर
Answer- c
18. Which metal is used to make large capacity DC generator yoke?
बडी क्षमता केडीसी जनरेटर योक बनानेकेशलए ककस धातुका उपयोग ककया जाता है?
a. Cast iron
ढलवांलोहा
b.Soft iron
नमकलोहा
c. Aluminium
अल्यमु ीननयम
d. Rolled Steel
रोल्ड स्क्टील
Answer- c
19. Which type of DC generator is used for electroplating process?
इलेक्रोप्लेदटंग प्रकरया के शलए ककस प्रकार के डीसी जनरेटर का उपयोग ककया जाता है?
a. Shunt generator
शंट जनरेटर
b. Series generator
श्रेणी जनरेटर
c. Differential compound generator
ववभेिक यौचगक जनरेटर
d. Cumulative compound generator
संियी यौचगक जनरेटर
Answer- a
20.What is the effect of armature reaction in DC generator?
डीसी जनरेटर मेंआमिे र प्रनतकरया का प्रभाव क्या है?
a.Output voltage increases
आउटपटु वोल्टेज बढता है
b. Output voltage decreases
आउटपटु वोल्टेज कम हो जाता है
c. Output voltage is pulsating
आउटपटु वोल्टेज स्क्पंदित हो रहा है
d. Output voltage will become zero
आउटपटु वोल्टेज शन्ूय हो जाएगा
Answer- b
21. Calculate the induced emf of 4 pole dynamo having 1000 rpm lap wound and total number of conductors is 600, the flux / pole is 0.064 wb?
4 पोल डायनेमो केप्रेररत ईएमएफ की गणना करें, 1000 आरपीएम लैप वाउं ड और कं डक्टरों की कुल संख्या 600 है, फ्लक्स / पोल 0.064 wb है?
a. 160V
b. 320V
c. 480V
d. 640V
Answer- d
22. What is the effect on induced emf if the main field flux get distorted in DC generator?
यदि मख्ु य क्षेत्र का प्रवाह डीसी जनरेटर मेंववकरत हो जाए, तो प्रेररत ईएमएफ पर क्या प्रभाव पडता है?
a. Induced emf increases
प्रेररत EMF बढता है
b. Induced emf decreases
प्रेररत ईएमएफ घटता है
c. No change in induced emf
प्रेररत ईएमएफ में कोई बिलाव नहीं
d. Induced emf becomes zero
प्रेररत ईएमएफ शन्ूय हो जाता है
Answer- b
23. What is the cause for heavy sparking in brushes of DC generator?
डीसी जनरेटर केब्रश में भारी स्क्पाककिं ग का कारण क्या है?
a. Short circuit in field winding
फील्ड वाइंडड ंग में शॉटकसककक ट
b. Short circuit in armature winding
आमेिर वाइंडड ंग मेंशॉटकसककक ट
c. MNA and GNA position changed
एमएनए और जीएनए ह्स्क्थनत बिल गई
d.Too much spring tension at brush
ब्रश केरूप मेंबहुत अचधक ह्स्क्प्रंग तनाव
Answer- c
24. Calculate the emf generated in a 4 pole DC generator with simplex wave wound armature has 1020 conductors and driven at a speed of 1500 rpm, the flux / pole is 0.007 webers?
शसम्पलेक्स वेव वाउं ड आमेिर केसाथ एक 4 पोल डीसी जनरेटर में1020 कं डक्टर हैऔर 1500 आरपीएम की गनत सेसंिाशलत है, फ्लक्स / पोल 0.007 वेबर है; उत्पादित ईएमएफ की गणना करें?
a. 178 V
b. 243 V
c. 357 V
d. 428 V
Answer- c
25. Which type of voltage is induced dynamically in a D.C generator?
D.C जनरेटर मेंककस प्रकार का वोल्टेज गनतशील रूप सेप्रेररत होता है?
a. Pulsating voltage
पल्सेदटंग वोल्टेज
b. Oscillating voltage
िोलनशील वोल्टेज
c. Alternating voltage
प्रत्यावती वोल्टेज
d. Direct current voltage
प्रत्यक्ष धारा वोल्टेज
Answer- c

Electrician Nimi Mock Test 2nd year questions and Answer pdf in Hind | English - Volume I

">


Electrician Nimi Mock Test 2nd year questions and Answer pdf in Hind | English - Volume II

">


Click:Electrician 2nd year Nimi Mock Test Employability skills pdf>>>
Click:Electrician 2nd year Employability skill test Objective Questions and Answer

ITI Employability skills 2nd questions & Answers common for all trade 2021-2022 exam English.


Electrician Nimi Mock Test 2nd year Employability questions & Answers 2021-2022 exam Hindi.


CLICK: ITI NCVT NSQF SYLLABUS

RELATED POST

Comments