ITI Draughtsman Civil Objective Type Questions Answers PDF | ITI Draughtsman Civil 2nd Year PDF

ITI Draughtsman Civil Objective Type Questions Answers PDF | ITI Draughtsman Civil 2nd Year PDF
iti50.com
Draughtsmancivil2ndyearobjectivequestionsPDF
  • 1 : Which of the following is the basic need of a human being?
  • A : Sheet
  • B : Shelter
  • C : Huts
  • D : Tree
  • Answer: B
  • 2 : Which of the following gives major importance to outside view?
  • A : Aspect
  • B : Prospect
  • C : Grouping
  • D : Lighting
  • Answer: B
  • 3 : What is the shape of the given plan?
  • Dmancivilshape
  • A : Square
  • B : Rectangle
  • C : Oblong
  • D : Circle
  • Answer: A
  • 4 : What is the other name of circulation in the same floor?
  • A : Horizontal circulation
  • B : Vertical circulation
  • C : Zig - Zag circulation
  • D : Winding circulation
  • Answer: A
  • 5 : Who is having legal interest in land or building?
  • A : Leaser
  • B : Mortagee
  • C : Mortager
  • D : Owner
  • Answer: D
  • 6 : Which of the following shape of plan makes home compact?
  • A : Square
  • B : Rectangle
  • C : Oblong
  • D : Circle
  • Answer: A
  • 7 : Which of the following standard should considered in planning?
  • A : IS codes for planning
  • B : ISI
  • C : NBC 2005
  • D : Local building - Bye laws
  • Answer: D
  • 8 : Who is responsible for providing the legality of the plot?
  • A : Leaser
  • B : Mortagee
  • C : Mortager
  • D : Owner
  • Answer: D
  • 9 : Which room should be situated near kitchen and drawing?
  • A : Bed room
  • B : Living room
  • C : Dining room
  • D : Hall
  • Answer: C
  • 10 : Which room is provided for learning and reading in residential building?
  • A : Drawing room
  • B : Study room
  • C : Entertainment room
  • D : Work room
  • Answer: B
  • 11 : What is the name of the room?
  • dmancivildiningroom
  • A : Bed room
  • B : Study room
  • C : Dining room
  • D : Multi purpose room
  • Answer: C
  • 12 : How the economy achieved in building?
  • A : Providing simple elevation
  • B : Increasing the storey height
  • C : Increasing steps of stairs
  • D : Utilizing large sized component
  • Answer: A
  • 13 : What is the name of the useable floor area excluding staircase?
  • A : Circulation area
  • B : Carpet area
  • C : Covered area
  • D : Plinth area
  • Answer:B
  • 14 : What is the name of the built up area at the floor level?
  • A : Plinth
  • B : Plinth area
  • C : Plinth height
  • D : Plinth level
  • 15 : What is the formula for floor area ratio?
  • A : (Total area of walls / Total plot area ) x 100
  • B : (Total area of all floors / Total area of walls) x 100
  • C : (Total area of all floors / Total plot area) x 100
  • D : (Total plot area / Total area of all floors) x 100
  • Answer: C
  • 16 : What should be the distance between building electric supply mains?
  • A : 1.0 - 1.8 m
  • B : 1.0 - 2.0 m
  • C : 1.2 - 2.0 m
  • D : 1.5 - 2.0 m
  • Answer: C
  • 17 : What is the minimum scale of which the key plan need to be drawn according to NBC - 2005?
  • A : 01:50
  • B : 1:100
  • C : 1:200
  • D : 1:400
  • Answer: D
  • 18 : Which plan is approved and sanctioned by competent authority?
  • A : Approved plan
  • B : Sanctioned plan
  • C : Key plan
  • D : Site plan
  • Answer: B
  • 19 : What is the name of the plan which gives location with respect to neighbourhood boundary in 1:10000?
  • A : Site plan
  • B : Key plan
  • C : Layout plan
  • D : Approved plan
  • Answer: B
  • 20 : What is the another name of dwelling unit?
  • A : Row building
  • B : Residential building
  • C : Commercial building
  • D : Educational building
  • Answer: B
  • 21 : What is the name of horizontally sliced building viewed from top?
  • A : Plan
  • B : Section
  • C : Elevation
  • D : Sectional elevation
  • Answer: A
  • 22 : What is the another name for ╩║Subdivisional plan╩║?
  • A : Key plan
  • B : Layout plan
  • C : Sanctioned plan
  • D : Approved plan
  • Answer: B
  • 23 : What is the maximum number of floors that can be allowed in residential building as per NBC 2005?
  • A : 2 Floors
  • B : 3 Floors
  • C : 4 Floors
  • D : 5 Floors
  • Answer: B
  • 24 : Which of the following IS code in used for fire safety?
  • A : IS 1641 - 1960
  • B : IS 456 - 200
  • C : IS 291 - 1972
  • D : IS 10711 - 1984
  • Answer: A
  • 25 : Which of the following is used as escape elements in building for fire safety?
  • A : Lobbies
  • B : Strong room
  • C : Floors
  • D : Outer walls
  • Answer: A
ITI Draughtsman Civil Objective type 2nd year Questions Answers PDF - Volume 1

ITI Draughtsman Civil Objective type 2nd year Questions Answers PDF - Volume II

Comments