ITI Electrician trade questions and Answer[First year] pdf/printable

ITI Electrician trade questions and Answer[First year] pdf/printable
iti50.com

CLICK-ITI RESULT(2019) for Annual & Semester pattern.


AITT-PART-A: ELECTRICIAN
For First year trade theory.



Click:ITI ELECTRICIAN TRADE ONLINE MOCK TEST>>>
1. "Smoothering" in Extinguisher of Fire.
a. Adding the fuel element into the fire
b.Removing the fuel element from the fire
c. Using of water to reduce the temperature
d. Isolating the fire from the supply of Oxyzen
Answer- d
2. What type of Fire extinguiser used for Electrical equipments fire?
a. Halon type
b. Foam type
c. Gas cartridge type
d. Stored pressure type
Answer- a

Click:Previous year-Employability skills solved questions.-2018
3. What is PPE?
a. Personal Protective Equipment
b. Person Personal Equipment
c. Personal Production Equipment
d. Personal Protection Element.
Answer- a
4.What is the full form of "BIS"
a. Bureau of International Standard
b. Board of International Standard
c. Born In Standard
d. Build In Standard
Answer- a
5. Which type of Occupational health hazard is cause for infection?
a. Electrical hazard
b. Biological Hazard
c. Physiological Hazard
d. Social Hazard
Answer- b
6. Whichrule is used to find the direction of induced emf in D.C generator
a. Corkscrew rule
b. Right hand palm rule
c. Fleming's left hand rule
d. Fleming's right hand rule
Answer- d

Click:Previous year-Employability skills solved questions-2019
7. Which energy is converted into electrical energy by generator
a. Heat
b. Kinetic
c. Chemical
d. Mechanical
Answer- d
8. What is the Principle of DC generator
a. Cork screw rule
b. Fleming's left hand rule
c. Fleming's right hand rule
d. Faradays law of electromagnetic induction
Answer- d
9. What is the formula for dynamic induced emf?
a. BLV Volts
b.BL Sin volts
c.BLV SIN Volts
d.BLV Cos volts
Answer- c
10. How many parallel paths in duplex lap winding of a 4 pole DC generator.
a. 4
b. 6
c. 8
d. 12
Answer- c

Click:Employability skills questions 2017-2018>>>
Click: Employability skills book-2019 onwards

AITT- ITI:Employability skills questions & Answers 2018-2019 exam-English.


AITT- ITI:Employability skills questions & Answers 2018-2019 exam-Tamil.



CLICK: NEW-ITI NSQF SYLLABUS

RELATED POST

Comments