Nimi online Mock Test Electronic Mechanic 2nd year-set 2

Nimi online Mock Test Electronic Mechanic 2nd year-set 2
iti50.com
electronic mechanic 2nd year set 2

  • 1 : What is the standard range of optical fiber cable diameter in mm? | मि ऑमिकल फाइबर के बल व्यास की नक सी क्या है
  • A : 0.01 mm to 0.1 mm
  • B : 0.1 mm to 0.2 mm
  • C : 0.25 mm to 0.5 mm
  • D : 0.5 mm to 1.5 mm
  • Answer: C
  • 2 : What is the full form of the abbreviation PPM? | संमिप्त नाि PPM का पूर्णरूप क्या है
  • A : Push Pull Modulation | पुश पुल िॉड्यूलेशन
  • B : Post Phase Modulation | पोस्ट चरर् ड्यूलेशन
  • C : Para Phase Modulation | पैरा चरर् ड्यूलेशन
  • D : Pulse Position Modulation | पल्स पोमिशन ड्यूलेशन
  • Answer: D
  • 3 : What is the wavelength of visible light spectrum? | दृश्यिान प्रकाश स्पेक्ट्र ि की तरंग दैर्ध्णक्या है?
  • A : 200 to 250 nano meter
  • B : 250 to 380 nano meter
  • C : 380 to 750 nano meter
  • D : 750 to 980 nano meter
  • Answer: C
  • 4 : What is the core diameter size of single mode optical fiber? | एकल िोड ऑमिकल फाइबर का िुख्य व्यास आकार क्या है?
  • A : 3.25 X 103 inches
  • B : 3.5 X 10-4 inches
  • C : 3.5 X 10-6 inches
  • D : 3.8 X 10-3 inches
  • Answer: B
  • 5 : What is the name of part marked X in the multi mode optical fiber cable? | ल्टी ड ऑमिकल फाइबर के बल X के रूप मचमित भाग का नाि क्या है?
  •  What is the name of part marked X in the multi mode optical fiber cable
  • A : Core | कोर
  • B : Cladding | क्लैमडंग
  • C : Buffer jacket | बफर िैके ट
  • D : Strength member | शक्ति सदस्य
  • Answer: A
  • 6 : What is the full form of the abbreviation OTDR? | संमिप्त नाि OTDR का पूर्णरूप क्या है?
  • A : Optical Time Domain Resolves | ऑमिकल टाइि डोिेन ररजॉल्यूशन
  • B : Optical Time Domain Reflectometer | ऑमिकल टाइि डोन ररफ्लेक्ट्टर
  • C : Optical Time Domain Reflector | ऑमिकल टाइि डोिेन ररफलेक्ट्र
  • D : Optical Time Domain Refractor | ऑमिकल टाइि डोिेन ररफ्रे क्ट्र
  • Answer: B
  • 7 : Which colour is coated on the outer jacket of fiber optic cable to identify the single mode application? | एकल ड एक्तिके शन की पहचान करने केमलए फाइबर ऑमिक के बल के बाहरी के ट पर कौन सा रंग लेमपत है?
  • A : Red | लाल
  • B : Orange | नारंगी
  • C : Yellow | पीला
  • D : Dark brown | गहरा भूरा
  • Answer: C
  • 8 : What is the frequency of sine wave signal taken from function generator to use OFC trainer kit? | ओएफसी टरेनर मकट का उपयोग करनेकेमलए फं क्शन िनरे टर सेसाइन वेव मसग्नल की आवृमि क्या है?
  • A : 1 kHz
  • B : 10 kHz
  • C : 100 kHz
  • D : 1 MHz
  • Answer: A
  • 9 : What is the name of the bouncing back effect of light rays from a shiny surface? | चिकदार सतह सेप्रकाश मकरर्ोंके बाउंमसंग बैक इफे क्ट् का क्या नाि है?
  • A : Converging | धिाणन्तररत
  • B : Diverging | मवचलन
  • C : Reflection | प्रमतमबंब
  • D : Refraction | अपवतणन
  • Answer: C
  • 10 : Which parameter makes the fiber optic communication is the perfect choice for transmitting broad band signals? | फाइबर ऑमिक संचार ब्रॉड बैंड संके तोंको प्रसाररत करनेकेमलए सही मवकल्प हैइसेकौन सा पैरािीटर ऐसा बनाता है
  • A : Lower line loss | लोअर लाइन लॉस
  • B : Wider bandwidth | वाइडर बैंडमवड्थ
  • C : Low maintenance | कि रखरखाव
  • D : Environment immunity | पयाणवरर् उन्मुक्ति
  • Answer: B
  • 11 : What is the refractive index of vacuum? | वैक्यूि का अपवतणनांक क्या है?
  • A : 1
  • B : Less than 1
  • C : Greater than 1
  • D : Infinity
  • Answer: A
  • 12 : What is the basis for the selection of LED or LASER diode as the light source in optical fiber communication? | ऑमिकल फाइबर संचार प्रकाश स्रोत के रूप एलईडी या लेिर डायोड के चयन का आधार क्या है?
  • A : Amplitude | आयाि
  • B : Frequency | आवृमि
  • C : Application | आवेदन
  • D : Operating temperature | ऑपरेमटंग तापिान
  • Answer: C
  • 13 : Which electronic device is used to convert the signal at receiving terminal of fiber optic communication channel? | फाइबर ऑमिक संचार चैनल के टमिणनल पर मसग्नल को पररवमतणत करनेकेमलए मकस इलेक्ट्र ॉमनक उपकरर् का उपयोग मकया िाता है?
  • A : Opto coupler | ऑिो कपलर
  • B : Opto isolator | ऑिो आइसोलेटर
  • C : Photo detector | फोटो मडटेक्ट्र
  • D : Light emitting diode | लाइट एमिमटंग डायोड
  • Answer: C
  • 14 : Which light source is used to convert the electrical signal in the fiber optic communication? | फाइबर ऑमिक संचार मवद् युत संके त को पररवमतणत करनेकेमलए मकस प्रकाश स्रोत का उपयोग मकया िाता है?
  • A : Opto coupler | ऑिो कपलर
  • B : Photo diode | फोटो डायोड
  • C : Photo transistor | फोटो टर ांमिस्टर
  • D : Light emitting diode | लाइट एमिमटंग डायोड
  • Answer: D
  • 15 : Which method is used to transmit information by means of light pulses? | प्रकाश पल्सेस के िार्ध्ि सेसूचना प्रसाररत करनेकेमलए मकस पद्धमत का उपयोग मकया ता है?
  • A : Radio wave communication | रेमडयो तरंग संचार
  • B : Copper wire communication | कॉपर वायर संचार
  • C : Microwave communication | िाइक्रोवेव संचार
  • D : Fiber optic communication | फाइबर ऑमिक संचार
  • Answer: D
  • 16 : What is the name of optical fiber cable part marked X? | ऑमिकल फाइबर के बल भाग? X ’का नाि क्या है?
  • What is the name of optical fiber cable part marked X
  • A : Core | कोर
  • B : Cladding | क्लैमडंग
  • C : Buffer jacket | बफर िैके ट
  • D : Strength member | शक्ति सदस्य
  • Answer: C
  • 17 : Which type of optical fiber is used to carry telephone and television signals? | टेलीफोन और टेलीमवजन संके तोंको लेिानेकेमलए मकस प्रकार के ऑमिकल फाइबर का उपयोग मकया िाता है?
  • A : Single mode fiber | मसंगल िोड फाइबर
  • B : Multi mode fiber | िल्टी िोड फाइबर
  • C : Step index fiber | स्टेप इंडेक्स फाइबर
  • D : Graded index fiber | ग्रेडेड इंडेक्स फाइबर
  • Answer: A
  • 18 : Which equipment is necessary for the optical fiber cable servicing? | ऑमिकल फाइबर के बल समवणमसंग केमलए कौन सा उपकरर् आवश्यक है?
  • A : Connectors | कनेक्ट्सण
  • B : OFC couplers | OFC किसण
  • C : Fusion splicer | फ्यूिन स्पाइसर
  • D : Multiplexing circuits | िल्टीिेक्तक्संग समकण ट
  • Answer: C
  • 19 : Which mode the signal wave travels through the optical fiber? | ऑमिकल फाइबर के िार्ध्ि सेमसग्नल वेव मकस िोड सेचलता है?
  • A : Transverse mode | अनुप्रस्थ िोड
  • B : Length wise mode | लंबाई वार िोड
  • C : Straight on mode | सीधेिोड
  • D : Unrestricted mode | अप्रमतबंमधत िोड पर
  • Answer: A
  • 20 : Which optical fibre is best suited for local area network applications? | स्थानीय िेत्र नेटवकण अनुप्रयोगोंकेमलए कौन सा ऑमिकल फाइबर सबसे उपयुि है?
  • A : Single mode fiber | मसंगल ड फाइबर
  • B : Multi mode fiber | ल्टी ड फाइबर
  • C : Step index fiber | स्टेप इंडेक्स फाइबर
  • D : Graded index fiber | ग्रेडेड इंडेक्स फाइबर
  • Answer: D
  • 21 : What type of joining technique is used for fiber optic cables? | फाइबर ऑमिक के बल केमलए मकस प्रकार की ज्वाइमनंग तकनीक का उपयोग मकया िाता है?
  • A : Fusion techniques | फ्यूिन तकनीक
  • B : Epoxy techniques | एपॉक्सी तकनीक
  • C : Welding techniques | वेक्तडंग तकनीक
  • D : Soldering techniques | सोडररंग तकनीक
  • Answer: A
  • 22 : Which circuit is used for the wave guide dispersion? | तरंग गाइड फै लाव केमलए मकस समकण ट का उपयोग मकया िाता है?
  • A : Sweep circuit | स्वीप समकण ट
  • B : Oscillator circuit | ऑमसलेटर समकण ट
  • C : Optical fiber circuit | ऑमिकल फाइबर समकण ट
  • D : Demodulator circuit | डेिोडुलेटर समकण ट
  • Answer: C
  • 23 : Which device is used as the light source for long distance and high data rate applications in fiber optic communication? | फाइबर ऑमिक संचार लंबी दू री और उच्च डेटा दर अनुप्रयोगोंकेमलए प्रकाश स्रोत के रूप िेंमकस उपकरर् का उपयोग मकया िाता है?
  • A : PIN diode | मपन डायोड
  • B : Photo diode | फोटो डायोड
  • C : Laser diode | लेिर डायोड
  • D : Light emitting diode | लाइट एमिमटंग डायोड
  • Answer: C
  • 24 : Which device is used as the light source for short distance and low data rate applications in fiber optic communication? | फाइबर ऑमिक संचार कि दू री और कि डेटा दर अनुप्रयोगोंकेमलए प्रकाश स्रोत के रूप िेंमकस उपकरर् का उपयोग मकया िाता है?
  • A : Tunnel diode | सुरंग डायोड
  • B : Photo diode | फोटो डायोड
  • C : Schottky diode | Schottky डायोड
  • D : Light emitting diode | लाइट एमिमटंग डायोड
  • Answer: D
  • 25 : Which technology has replaced the copper wire in the core communication networks? | कोर संचार नेटवकण तांबेके तार की गह मकस तकनीक नेले ली है?
  • A : Satelite communication | सैटेलाइट संचार
  • B : Radio wave communication | रेमडयो तरंग संचार
  • C : Micro wave communication | िाइक्रो तरंग संचार
  • D : Optical fiber communication | ऑमिकल फाइबर संचार
  • Answer: D

Employability skills ITI Questions Answers PDF

Comments